Naleśniki zza oceanu, czyli amerykańskie pancakes.

pancake naleśnik amerykański

Naleśniki po amerykańsku, czyli amerykańskie pancakes są troszkę inne od tych, które znamy z naszych polskich domów. Przede wszystkim są grubsze, bardziej puszyste i słodsze. Bardzo często podawane są na śniadanie (u nas naleśniki pojawiają się raczej na obiad). Ulubionym dodatkiem do amerykańskich pancakes jest słodki syrop klonowy. W polskim Internecie krążą różne przepisy na pancakes – w sumie różnią się przede wszystkim jednym składnikiem. Chodzi o użycie maślanki albo mleka. Ja polecam w tym przypadku maślankę.

Syrop klonowy jest idealny do tych naleśników, ale można go również wykorzystać do zdrowych wypieków, fit słodkości, zamiast cukru.




Możesz go wykorzystać do:

DIETETYCZNE BATONY BOUNTY

ZAPIEKANE JABŁKA Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ

AMERYKAŃSKIE PANCAKES – NALEŚNIKI PO AMERYKAŃSKU

amerykański pancake

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: średni

Składniki na 10 naleśników:

  • 2 szklanki mąki pszennej (szklanka po 250 ml)
  • 1  i 1/3 szklanki maślanki
  • jedno jajko
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • jedna łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki oliwy
  • jedna czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • jedna łyżeczka sody
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiej. Wszystkie składniki umieść w misce i zblenduj, używając blendera ręcznego. Masa będzie gotowa, gdy uzyska jednolitą konsystencję.
  • Smaż na rozgrzanej patelni, z dwóch stron, aż uzyskają brązowy kolor. Smaż na średnim ogniu. Amerykańskie pancakes gotowe!
  • Najlepiej smakują z syropem klonowym 😉

Smacznego ♥

amerykański pancake

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

  • Ale puszyste!

    • Cały urok tkwi w ich puszystości, no i smaku 😉

  • Uwielbiam pankejki 😀 Prawie co tydzień lądują u mnie na talerzu 😀

    • Co tydzień? To nieźle 🙂 U mnie raczej tak raz na miesiąc 🙂

      • U mnie co weekend śniadaniowe grzeszki, co tydzień obowiązkowe gofry i właśnie pankejki albo tradycyjne naleśniki 🙂

  • Asia Lebedynska Szmidt

    Genialne 😍 W zyciu nie jadłam lepszych 😊

shares