Naleśniki zapiekane w sosie beszamelowym

Zapiekane nalesniki

Zapiekane naleśniki w sosie beszamelowym to jedno z najtrudniejszych dań na tym blogu;) Właściwie nie jest to mój przepis, tylko koleżanki. Moja rola ograniczyła się do stania obok, bawienia sie z psem, zrobieniu kilku zdjęć i filmików 🙂 A, i do zrobienia sosu beszamelowego… Zastanawiałyśmy się jaki sos byłby najlepszy do zapiekanych naleśników i postawiłyśmy właśnie na beszamel.

Zapiekane naleśniki zostały zainspirowane daniem dostępnym w Manekinie, coraz popularniejszej sieci naleśnikarni w Polsce. Muszę zaznaczyć, ze jedna porcja jest naprawdę bardzo sycąca i jedna osoba spokojnie się nią naje.

Od razu ostrzegam, że nie jest to danie do przygotowania w pięć minut. Należy przygotować się na trochę pracy i konieczność poświęcenia nieco więcej czasu. Ale z pewnością będzie warto. Naleśniki w wersji zapiekanej są świetne!!!

zapiekane naleśniki

 

Zapiekane naleśniki w sosie beszamelowym

 

Składniki na 6 porcji (uwaga! jedna porcja jest bardzo sycąca):

  • 8 naleśników według ulubionego przepisu. Naleśniki powinny być dość duże, najlepiej na całą patelnią (standardową patelnię o średnicy 28 cm)Przykładowy przepis na naleśniki:                                                                                                    
    • 2 jajka
    • pół szklanki mleka mleka
    • szklanka mąki tortowej
    • pół szklanki wody gazowanej
    • 1 łyżka roztopionego masła
    • szczypta soli

    Mąkę przesiać przez sitko. Wszystkie skladniki dokładnie wymieszać w misce. Smażyć na patelni po kilka minut na każdej stronie.

     

  • cztery łyżki masła
  • cztery łyżki mąki tortowej
  • cztery szklanki mleka (najlepiej 3,2%)
  • przyprawy: gałka muszkatałowa, pieprz, sól
  • kilka plastrów szynki
  • kilka plastrów salami
  • kilka pieczarek
  • mała cebula
  • 300 gr sera żółtego
  • ketczup
  • opcjonalnie oliwki

Przygotowanie:

  • Usmaż 8 dużych cienkich naleśników
  • Ułóż trzy duże naleśniki obok siebie a czwarty podziel i dołóż po bokach (zobacz na zdjęciu). Ułóż je na folii aluminiowej.
  • Nałóż na naleśniki ketchup albo sos pomidorowy i rozsmaruj. Nałóż ulubione dodatki. U mnie kawałki szynki, salami, oliwki, lekko podsmażone pieczarki i cebula oraz starty ser.
  • Zwiń naleśniki w taki sposób jak na filmiku poniżej:
  • Włóż je na kilkanaście minut do lodówki.
  • Po wyjęciu z lodówki podziel na trzy części. Łącznie powinno być sześć części (dwa razy po trzy)
  • Ułoż sześć części na głębokiej blaszce albo naczyniu żaroodpornym.
  • Naleśniki należy zalać sosem beszamelowym. Sos można zrobić, gdy naleśniki będą w lodówce. Jak zrobić sos beszamelowy? Do rondelka włoż cztery łyżki masła i gdy się rozpuści rozsyp na nie cztery łyżki mąki. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Gdy tylko utworzy się jednolita masa, dolej trochę mleka. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając trzepaczką. Dolewaj mleko co jakiś czas, po trochu, cały czas mieszając.  Sos będzie gęstniał pod wpływem temperatury. Powinien mieć aksamitną konsystencję. Gdy sos bedzie już gęsty dodaj sól, pieprz i dwie szczypty gałki muszkatałowej. Gdy doprawdzisz sos do wrzenia, zdejmij z ognia i zalej nim naleśniki. Ważne! Należy cały czas mieszać, aby nie powstały grudki.
  • Naleśniki zatopinie w sosie beszamelowym piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Zapiekane naleśniki w sosie beszamelowym gotowe!!!

Zapraszam do polubienia strony Głodna Polka na Facebooku:

 

Zapiekane nalesniki

Zapiekane nalesniki

Zapiekane nalesniki

Zapiekane nalesniki

Zapiekane nalesniki

20190809_172748

20190809_181016

Zapiekane nalesniki

Zapiekane nalesniki

Zapiekane nalesniki

Zapiekane nalesniki

Zapiekane nalesniki

Zapiekane nalesniki

 

Zapiekane nalesniki

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.