
Toksyna według czysto słownikowych definicji to „trująca substancja pochodzenia roślinnego i zwierzęcego”. Dostarczona w dużej ilości do naszego organizmu może prowadzić do poważnej choroby, a nawet śmierci. Jednak znaczna większość ludzi określa „toksynę” jako substancję, która wpływa na nas niekorzystnie (jeśli jest spożywana w większych niż dopuszczalna dawka ilościach). Do takich substancji należą: alkohol, kofeina, nikotyna, pestycydy, cukier, złe tłuszcze i zanieczyszczenia.
Oczyszczanie organizmu staje się coraz bardziej popularne, z reguły poprzez detoks stosowany raz do roku. Jednak toksyny dostarczamy do naszego organizmy cały czas. Warto więc pomyśleć o wkomponowaniu do codziennego jadłospisu produktów dostarczających odpowiednie składniki odżywcze, które w sposób kompleksowy i skuteczny usuwają toksyny.
JAKIE SĄ NAJLEPSZE PRODUKTY USUWAJĄCE TOKSYNY Z ORGANIZMU?
WODA
Nasz organizm potrzebuje wody do wypłukiwania toksyn. Niezbędna ilość to około 8 szklanek dziennie, również w postaci herbatek ziołowych i owocowych. Warto też jeść warzywa i owoce o dużej zawartości wody np. arbuzy, winogrona, gruszki, czy ogórki.
JABŁKA
Owoce te zawierają składniki przeciwutleniające tj. witamina C i kwercetyna, które obniżają poziom tłuszczu i cholesterolu. Zawierają także pektynę, czyli substancję wiążącą w jelitach metale ciężkie (ołów i rtęć) i pobudzające ich wydalanie.
Zobacz przepis na zapiekane jabłka z owsianą kruszonką
BURAKI
Znane od czasów starożytnych (Rzymianie stosowali je jako środek oczyszczający krew). Buraki zawierają betaninę, która przyspiesza rozkładanie kwasów tłuszczowych w wątrobie, odciąża ją a toksyny są szybciej usuwane. Poza tym ważna jest tutaj metionina, czyli aminokwas pomagający obniżyć poziom cholesterolu i oczyszczający organizm ze zbędnych produktów przemiany materii.
Zobacz przepis na sałatkę z buraków i rukoli
AWOKADO
Ten zielony owoc o lekko maślanym smaku zawiera duże ilości glutationu, czyli przeciwutleniacza zwalczającego wolne rodniki. Glutation łączy się z toksynami (zwłaszcza alkoholem), które są rozpuszczalne w tłuszczach i sprawia, że są rozpuszczalne w wodzie. Co ciekawe, poziom glutationu spada wraz z wiekiem i dlatego też młode osoby mniej odczuwają kaca niż starsze. Często glutation uważany jest za najważniejszy przeciwutleniacz w naszym organizmie.
Zerknij na przepisy z wykorzystaniem pysznego awokado
KIWI, CYTRYNA, LIMONKA
Owoce ten zawierają dużo witaminy C, która również ma ważny udział w wytwarzaniu glutationu. Przeprowadzone w USA badania dowiodły, że spożywanie witaminy C zwiększa w naszym organizmie poziom glutationu.
Zobacz przepis na koktajl z jarmużem i kiwi
WARZYWA KAPUSTNE – KAPUSTA, KALAFIOR, BRUKSELKA
Warzywa kapustne znane są z właściwości oczyszczających. Zawierają glukozynolany, które pobudzają wątrobę do szybszego wytwarzania ważnych enzymów.
Zobacz przepis na pyszną kapustę z grzybami mojej mamy
KARCZOCHY
Jednym z zadań żółci jest przenoszenie toksyn do jelit (skąd są potem wydalane). Karczochy pobudzają wytwarzanie żółci. Dodatkowo warzywa te zawierają w sobie mnóstwo substancji przeciwutleniających, a wyciąg z karczocha łagodzi uszkodzenia wątroby, które zostały spowodowane przez wolne rodniki.
ŚLIWKI
Są znane ze swych właściwości oczyszczających. Zawierają w sobie kwas tartarowy, który jest naturalnym środkiem przeczyszczającym oraz izatynę dihydrofenylową, wywołującą skurcze jelit. Zarówno kwas tartarowy, jak i izatyna skracają czas zatrzymywania kału w naszych jelitach.
Zobacz jak zrobić powidła ze śliwek. Bez konieczności mieszania!
CZOSNEK
Allicyna jest substancją, która uważana jest za tajną broń czosnku. Powstaje podczas zmiażdżenia czosnku, a w organizmie człowieka przekształca się w związek siarki. Pewne toksyny (rtęć, niektóre chemiczne dodatki do żywności) łączą się z siarką i dzięki temu organizm wydala je wszystkie naraz.
Zobacz jak zrobić masło czosnkowe
MARCHEW I BATATY
Warzywa te są bogate w alfa i beta-karoten, które pomagają usunąć metale ciężkie z naszego organizmu. Obniża także poziom cholesterolu we krwi.
Zobacz jak zrobić fit frytki z batatów
Zobacz jak zrobić ciasto marchewkowe w wersji fit
RUKIEW WODNA, zwana rzeżuchą wodną
Brytyjscy naukowcy udowodnili, że zjedzenie prawie 200 gr dziennie rukwi wodnej powodowało u palaczy wydalenie w moczu większej ilości substancji rakotwórczej. Rukiew wodna zwiększa zawartość enzymów oczyszczających w naszym ciele.
SZPARAGI
Szparagi pobudzają pracę jelit i nerek i tym samym przyspieszają wydalanie toksyn. Są bogate w błonnik, rutynę, witaminę C i tak ważny dla nas glutation.
Zobacz przepis na tartę ze szparagami
BANANY
Banany są powszechnie znanym źródłem potasu. Potas pomaga regulować poziom płynów w naszym organizmie, a im mniej płynów zatrzymujemy, tym więcej toksyn wydalamy. Dodatkowo znaczna zawartość różnych składników mineralnych sprawia, że banany pozwalają ograniczyć wchłanianie metali ciężkich.
Zobacz przepis na fit placki bananowe
NATKA PIETRUSZKI
Zawiera wiele przeciwutleniaczy, które pomagają w oczyszczaniu krwi. Ma właściwości moczopędne, a także ochronne dla nerek i pęcherza moczowego.
ORZECHY BRAZYLIJSKIE
Są skarbnicą selenu – już dwa orzechy zawierają potrzebną dla nas dzienną dawkę. Selen neutralizuje wolne rodniki (zwłaszcza te, które powstały na wskutek palenia tytoniu).
OLIWA Z OLIWEK
Wspomaga oczyszczanie wątroby. Ma działania oczyszczające, a także pomaga regulować procesy trawienne.
JAJKA
Jajka są źródłem lecytyny, która pomaga w trawieniu tłuszczów, a tym samym wspomaga pracę wątroby. Dodatkowo znajdziemy w jajkach też cysteinę – cysteina oczyszcza organizm z alkoholu.
TOFU
Jest źródłem niskotłuszczowego białka, które wiąże metale ciężkie np. ołów i dzięki temu organizm łatwiej się ich pozbywa .
ŻURAWINA
Znana ze swego dobroczynnego i oczyszczającego wpływu na nasze drogi moczowe.
OTRĘBY
Są bogatym źródłem błonnika. Błonnik oczyszcza jelita, a także pobudza ich ruchy. Dzięki temu pokarm przebywa w jelitach krócej. Pełnoziarniste otręby zawierają sporo przeciwutleniaczy.
Dodatkowo warto wypróbować przepisy z :
IMBIREM, BAZYLIĄ, CEBULĄ, CYNAMONEM, GREJPFRUTEM, JARMUŻEM, KOPREM WŁOSKIM, KOLENDRĄ, PESTKAMI SŁONECZNIKA I SEZAMU, SIEMIENIEM LNIANYM, MŁODYM JĘCZMIENIEM, KURKUMĄ, KASZĄ JAGLANĄ, FIGAMI, SELEREM, ZIELONĄ HERBATĄ, WIŚNIAMI, JADALNYMI WODOROSTAMI, GRANATEM, RUKOLĄ, TRAWĄ PSZENICZNĄ, BORÓWKAMI, KALAFIOREM, ARBUZEM czy CHLORELLĄ.
A Wy, często wykorzystujecie te produkty w codziennej diecie?
Zapraszam do polubienia strony Głodna Polka na Facebooku.