Muffiny marchewkowe. Niebo w gębie♥

muffiny marchewkowe

Muffiny marchewkowe. Może część osób zastanawia się, co wspólnego mają słodkie muffinki z marchewką. Odpowiedź brzmi: wszystko. Ze zwykłej surowej marchewki można wyczarować przepyszne muffinki albo inaczej babeczki. Dzięki marchewkom muffinki są wilgotne w środku i po prostu… pyszne. Najbardziej mozolna część przy tym przepisie to obieranie marchewek i starcie ich na tarce.

Niedawno kupiłam nową formę do muffinek i dzisiaj została użyta po raz pierwszy…

Przepisów na dobre muffiny marchewkowe jest mnóstwo, ale ten poniższy jest moim ulubionym.

muffiny marchewkowe

MUFFINY MARCHEWKOWE

Składniki:

  • dwie szklanki startej marchewki (4 duże marchewki)
  • półtora szklanki mąki pszennej
  • płaska łyżka cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • półtora łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cztery jajka
  • 3/4 oleju roślinnego
  • szklanka brązowego cukru

Przygotowanie:

  • Marchewki obrać i zetrzeć na tarce.
  • Do miski wsypać przesianą przez sitko mąkę oraz przyprawy, sodę oraz proszek do pieczenia.
  • W drugiej misce wymieszać jajka, olej oraz cukier. Wymieszać, a potem dodać startą marchewki i również wymieszać. Następnie wsypać do tej miski wszystko z drugiej, i ponownie wymieszać.
  • Masę przełożyć do papilotek umieszczonych w foremce i piec przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Jeśli ktoś ma ochotę, to babeczki można polukrować, ale bez lukru również smakują bardzo dobrze

Muffinki marchewkowe gotowe!  Smacznego !! ♥

Zapraszam do polubienia strony Głodna Polka na Facebooku:

muffiny marchewkowe

 

muffiny marchewkowe

muffiny marchewkowe

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.