Mój pierwszy tort bezowy.

tort bezowy

Beza nie jest najprostszą rzeczą, jaką przyjdzie komukolwiek przygotować w kuchni. Zwłaszcza jeśli ktoś będzie ją robić ten pierwszy raz (albo drugi, czy trzeci). Ale powiedzmy sobie szczerze, bezy są świetne ♥ , zwłaszcza tort bezowy ze słodkim, puszystym kremem i owocowym wykończeniem.

Tort bezowy jest zdecydowanie moim ulubionym deserem i do tej pory zamawiałam go tylko w cukierniach albo jadłam u kogoś, kto jest wyjątkowo wprawiony w jego przygotowanie. Ale w końcu przyszedł ten czas, aby zacząć go robić samemu.

Moja pierwsza próba z bezą była… klapą. Po prostu totalnie nie wyszła. Dopiero druga zaczęła przypominać coś co ludzie nazywają bezą 😉 W Internecie krąży wiele porad jak zrobić bezę i myślę, że przed przystąpieniem do jej zrobienia, warto sobie poczytać te porady. Przede wszystkim należy się przygotować na to, że beza może nie wyjść z wielu różnych przyczyn i trzeba będzie po prostu nabrać doświadczenia w jej przygotowaniu. Wyszukując przepisy na bezy zauważyłam, że bardzo różnią się temperaturę pieczenia. Niektórzy zalecają temperaturę nieprzekraczająca 100 stopni, inni 70-80 stopni,  a część osób uważa, że dobrą temperaturą jest 140, 150 stopni. Myślę, że warto samemu popróbować. Ja swój pierwszy krok uczyniłam. Następny będzie za tydzień….

Podaję linki do fajnych porad, jak zrobić bezę:

Jak zrobić bezę – Moje Wypieki.com

TORT BEZOWY Z PUSZYSTYM KREMEM I GRANATEM

tort bezowy z granatemStopień trudności: trudny (chyba że robisz bezę z zamkniętymi oczami 😉 )

Składniki na tort bezowy na około 10-12 porcji:

  • osiem jajek
  • półtora szklanki cukru
  • szczypta soli
  • dwa serki mascarpone po 250 gr
  • śmietana kremówka 30 % 250 ml
  • jeden granat (ewentualnie inne owoce np. borówki, jagody, maliny, truskawki)
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • dwie łyżki cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:

  • Najpierw należy zrobić bezę. Oddziel białka od żółtek. Uważaj, żeby do białek nie dostał się nawet najmniejszy kawałek żółtka. Białka z ośmiu jajek ubij na sztywną pianę. Najlepiej ubijać białka w metalowej misce, najgorzej w plastikowej. Zacznij stopniowo, po jednej łyżce dodawać cukier (półtora szklanki), cały czas ubijając.  Piana powinna być sztywna i błyszcząca.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze narysuj sobie np. palcem nasmarowanym masłem okręg, tak duży, jak duży mam być tort. Masę bezową przełóż łyżkami na blachę, na narysowany okręg. Delikatnie rozsmaruj.
  • Piecz przez 5 minut w 180 stopniach, a następnie obniż temperaturę do 150 stopni i piecz około 1,5 godziny. Wystudź ją w uchylonym piekarniku.
  • Teraz przygotuj krem. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywną pianę i stopniowo, wolno mieszając łyżką dodawaj serek mascarpone (dwa serki po 250 gr). Na koniec dodaj dwie łyżki cukru pudru i kilka kropel soku z cytryny.
  • Na bezę wyłóż krem, a na krem nałóż nasiona granatu i posyp wszystko startą czekoladą.

tort bezowy

tort bezowy

tort bezowy




tort bezowy

 

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

shares