Mini tarta z malinami

tarta z malinami

Maliny…. Wyczekuję na nie cały rok. Maliny to jedne z najlepszych owoców, jakie stworzyła natura. Człowiek natomiast stworzył ciasta i desery, między innymi tartę z malinami. Tarta jest odpowiednio krucha, słodka oraz aromatyczna, no i zdecydowanie warto poświęcić kilka chwil, aby ją zrobić.

MINI TARTA Z MALINAMI

tarta z malinami

Składniki na 6 porcji:

  • około 30 gr cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 150 gr masła
  • około 180 gr mąki
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1 jajko
  • około 300 gr malin (można zamienić na borówki, jagody, jarzyny)

Przygotowanie:

  • Do miski przesiej mąkę, dodaj pokrojone w kostkę masło, cukier oraz cukier waniliowy i łyżkę wody. Zgnieć ciasto i odstaw na pół godziny do zamrażalnika albo lodówki.
  • Ciasto wyłóż na formy do tarteletek, nakłuj widelcem i piecz przez około 20-25 minut w 180 stopniach w termoobiegu (aż do uzyskania złotego, brązowego koloru).
  • Do garnuszka wlej śmietankę, a potem dodaj kostki czekolady i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy, po czym poczekaj aż masa przestygnie. Jajko roztrzep i dodaj do przestygniętej masy.
  • Maliny wyłóż na spód upieczonego ciasta i zalej je czekoladową masą, po czym włóż formy do piekarnika i piecz przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni w termoobiegu.

tarta z malinami

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

shares