Marchewka z groszkiem z zasmażką

marchewka z groszkiem zasmażka

Marchewka z groszkiem to jedna z ulubionych dodatków do obiadu. Ta takie danie ponadczasowe. Marchewka z groszkiem (koniecznie o maślanym posmaku) doskonale pasuje do kotletów, pulpetów czy udek z kurczaka. Można wykorzystać świeże warzywa, mrożone albo te w słoiku (mój ulubiony sposób).

U nas marchewka z groszkiem pojawia się dość często, ze względu na łatwość przygotowania i oczywiście smak. Mi trochę przypomina smak dzieciństwa, dlatego sama chętnie po nią sięgam. Kluczem tego dania jest  zasmażka, którą przygotujemy łącząc masło z mąką. Niektórzy łączą masło z mąką od razu na patelni, ja robię ją w trochę inny sposób.

marchewka z groszkiem zasmażkaMARCHEWKA Z GROSZKIEM

Składniki:

  • słoik marchewki z groszkiem – około 300, 400 g
  • duża łyżka masła
  • łyżka mąki

Przygotowanie:

  • Ze słoika odlewamy zalewę.
  • Na patelni rozpuszczamy masło  i wrzucamy marchewkę z groszkiem.
  • Gdy marchewka z groszkiem będą już ciepłe, wsypujemy na nią mąkę i mieszamy.

Marchewka z groszkiem gotowa!

marchewka z groszkiem zasmażka

 

marchewka z groszkiem zasmażka

marchewka z groszkiem zasmażka

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.