Makaron ze szparagami. Sezon na szparagi otwarty!

makaron ze szparagami

Ugotowane szparagi można jeść same (ewentualnie z bułka tartą i masłem) albo jako dodatek do jajek sadzonych, jajecznicy, omletów, ryb, ryżu, pizzy, zup czy makaronów. No właśnie makaron ze szparagami brzmi ciekawie i zdecydowanie warto wypróbować takie połączenie. Do przepisu można użyć zarówno białych, jak i zielonych szparagów. Moim faworytami są jednak zielone szparagi – mają intensywniejszy smak i nie trzeba ich obierać 😉

MAKARON PENNE ZE SZPARAGAMI

makaron ze szparagami

Czas przygotowania: około 20 minut

Stopień trudności: średni

Makaron ze szparagami dla dwóch, trzech osób:




  • makaron – około 300 gr
  • śmietanka 30 % – 400 ml
  • szparagi – około 400, 500 gr
  • małe pomidorki np. daktylowe – około 10 – 12 sztuk
  • koperek
  • pieprz i sól
  • dwie łyżki masła
  • dwa, trzy ząbki czosnku

Przygotowanie:

  • Szparagi ugotuj w osolonej wodzie – oderwij od szparagów ich zdrewniałą część (około 1/3 szparaga) i włóż do gotującej się wody. Gotuj około 5 minut. Po ugotowaniu odcedź i przelej zimną wodą. Pokrój szparagi na mniejsze kawałki.
  • Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj śmietankę i pokrojony koperek. Wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu przez kilkanaście minut. Po tym czasie dodaj pokrojone szparagi i pokrojone pomidorki. Popierz i posól. Na koniec dodaj ugotowany al dente makaron i wszystko wymieszaj.

Smacznego !!

Zapraszam do polubienia strony Głodna Polka na Facebooku:

makaron ze szparagami

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

shares