Makaron z boczkiem i śmietaną.

makaron z boczkiem

Makaron z boczkiem i śmietaną to kolejna polska wariacja potrawy Carbonara. Oryginalny przepis na Carbonarę, czyli jednej z najsłynniejszych potraw kuchni włoskiej, nie zawiera śmietany. W sumie to zawiera w sobie tylko makaron, wędzony boczek(właściwie to guanciale, czyli mięso wieprzowe z części policzkowej, ale w polskich warunkach najbliższy jest boczek), żółtka, ser i pieprz. Ale Polacy szczególnie upodobali sobie tą śmietanę (ja w sumie też), dlatego praktycznie każdy przepis jaki znalazłam na polskich stronach kulinarnych zawiera w sobie śmietanę.

Plusem tego dania jest niewielka ilość składników i stosunkowa łatwość jego przygotowania.

makaron z boczkiem

JAK ZROBIĆ MAKARON Z BOCZKIEM

Przepis dla czterech osób:

Składniki:

  • pół kilograma wędzonego boczku
  • makaron spaghetti – 300 gr
  • jeden por
  • śmietana 30 procent – 6 łyżek
  • 4 żółtka
  • pieprz i sól

Przygotowanie:

  • Ugotuj makaron w osolonej wodzie, najlepiej al dente
  • Na suchej patelni smaż pokrojony na małe kawałki boczek, na średnim ogniu. Nie dodawaj żadnego tłuszczu. Ja smażyłam boczek kilkanaście minut.
  • Na kilka minut przed zdjęciem boczku z ognia dodaj do niego pokrojony por. Często mieszaj.
  • W międzyczasie wymieszaj w miseczce cztery żółtka i 6 łyżek śmietany. Dodaj dwie szczypty pieprzu i odrobinę soli.
  • Do patelni z boczkiem dodaj odcedzony makaron i dobrze wymieszaj. Chwilę podsmażaj.
  • Na koniec dodaj do makaronu i boczku żółtka i śmietanę i wymieszaj (najlepiej nie dłużej niż minutę).
  • Zdejmij z ognia i od razu podawaj.

Smacznego 🙂

Zapraszam do polubienia strony Głodna Polka na Facebooku:

makaron z boczkiem

makaron z boczkiem

makaron z boczkiem

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.