Lekka sałatka z roszponką, awokado i grejpfrutem.

sałatka z grejpfrutem, awokado i roszponką

Roszponka jest idealną bazą na sałatkę, zwłaszcza jeśli ta sałatka ma być lekka i troszkę  kwaskowata. O roszponce pisali już bracia Grimm – roślina rosła w ogrodzie jednej z czarownic.  Ma więc prawdziwie baśniowy rodowód i jest bardzo dobrze znana dzieciom. Podobno nie gardzili nią królowie i bogaci arystokraci. Roszponka ma charakterystyczny smak, ponieważ zawarte w niej olejki eteryczne nadają jej orzechowego posmaku. Roślina ta jest doskonałym źródłem witamin, głównie prowitaminy A, witamin C, B6, B1, czy B2, a także żelaza, potasu, manganu, miedzi, wapnia i cynku.

Dzisiaj proponuję sałatkę, na którą składa się przede wszystkim roszponka, grejpfrut, awokado i opcjonalnie ciecierzyca. Sałatka idealna  jest na wieczór, szczególnie dla osób, które preferują lekkie kolacje. Dzięki grejpfrutowi i limonce sałatka „orzeźwia” i nadaje się jako danie podczas upałów, chociaż w chłodniejsze dni i tak nikt nią nie pogardzi 😉

Jeśli chodzi o ciecierzycę, to jest ona tylko opcjonalna, przede wszystkim dlatego, że aby nadawała się do jedzenia, trzeba ją zalać wodą dzień wcześniej. Jeśli więc ktoś chce szybko przygotować tę sałatkę, należy sobie odpuścić ciecierzycę.

Lekka sałatka z roszponką, grejpfrutem i awokado

sałatka z roszponką, grejpfrutem i awokado

Czas przygotowania: 15 minut (bez ciecierzycy)

Stopień trudności: łatwy

Składniki dla dwóch osób:

  • dwie, trzy garści roszponki
  • jeden grejpfrut
  • pół dojrzałego awokado
  • pół limonki
  • łyżka płynnego miodu
  • szczypta soli
  • pół szklanki ciecierzycy – opcjonalnie

Przygotowanie:

  • Roszponkę umyj i dobrze osusz.
  • Grejpfrut obierz ze skórki. Spróbuj też usunąć białe błony. Pokrój grejpfruta na kawałki.
  • Obierz awokado i pokrój na kawałki.
  • W szklance wymieszaj łyżkę miodu i sok z połowy limonki. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj.
  • Do miseczki włóż roszponkę, grejpfruta i awokado. Polej dressingiem z miodu i limonki i wymieszaj.
  • Uwaga! Możesz też dodać ciecierzycę, ale nie jest to konieczne. Jak przygotować ciecierzycę? Ciecierzycę zalej zimną wodą na około 12 godzin. Po tym czasie gotuj w ten samej wodzie (ewentualnie dolej trochę świeżej). Gotuj pod przykryciem, aż nasiona staną się miękkie. W przybliżeniu około 1,5 godziny.

Smacznego! ☻

sałatka z roszponki

Zapraszam do polubienia strony Głodna Polka na Facebooku:

Inne przepisy, wyszukane w sieci:

Fajny przepis na sałatkę z roszponką na youtube, konto „jedzonko o”:



Sałatka z roszponką, orzechami i serem pleśniowym, youtube, konto video-kuchnia.pl

https://www.youtube.com/watch?v=nv8ZXmF9sY

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

shares