Ksylitol. Co to jest i z czym się to je?

Kdylitol zamiennik cukru

KSYLITOL JAKO ZAMIENNIK BIAŁEGO CUKRU!

Ksylitol to naturalny środek słodzący otrzymywany z kory brzozy, który ma dużo mniej kalorii niż zwykły cukier.  Czasem ksylitol nazywany jest cukrem brzozowym, ale ta nazwa wprowadza w błąd, ponieważ, jak się dowiedziałam, ten środek słodzący jest alkoholem cukrowym 🙂 W sumie dla nas, zwykłych ludzi, nie ma znaczenia nazewnictwo. Ważne są właściwości ksylitolu i czy można zastąpić nim wysokokaloryczny biały cukier.

Otóż ksylitol może zastąpić biały cukier! Jeśli chodzi o wygląd, to ksylitol ma postać białego, krystalicznego proszku (jest bardzo podobny do zwykłego cukru, ale kryształki są drobniejsze). Jest prawie tak samo słodki jak cukier, a ma około 40% mniej kalorii! Warto dodać, że ksylitol polecany jest nawet diabetykom, ponieważ jest metabolizowany bez udziału insuliny. Ma również wielokrotnie niższy indeks glikemiczny od tradycyjnego cukru.

Ksylitol oprócz tego, ze może zastąpić biały cukier, to ma ciekawe właściwości zdrowotne. Ma bowiem działanie przeciwbakteryjne. Ksylitol nie ulega w jamie ustnej procesowi fermentacji i dzięki temu zmniejsza występowanie próchnicy zębów. Przeciwdziała także powstawaniu płytki nazębnej, poprawia mineralizację szkliwa, zapobiega również suchości błony śluzowej jamy ustnej, ponieważ stymuluje produkcję śliny. Plus ogranicza rozwój drożdżaków i grzybów.  Ksylitol ma również właściwości prebiotyczne i wpływa tym samym na rozwój mikroflory jelitowej.

UWAGA! Ksylitol to zamiennik białego cukru, ale nie oznacza to, że możemy go sobie konsumować do woli. Przyjmuje się, że dzienna dawka ksylitolu nie powinna przekraczać 40 g.  Dodatkowo warto podkreślić, że ksylitol powinien być włączany do diety stopniowo, gdyż spożywany w dużych ilościach może mieć działanie przeczyszczające .Docelowo zaleca się do 15g ksylitolu dziennie (około 3-4 łyżeczek). Można używać go do wypieków przeróżnych ciast i ciasteczek, z wyjątkiem ciast drożdżowych (na ksylitolu nie wyrosną).

Jeszcze może kwestia pochodzenia ksylitolu… W sklepach dostępny jest ksylitol pochodzenia fińskiego i chińskiego. A jaka jest różnica? Otóż tradycyjnie ksylitol pozyskuje się z kory brzozowej, jednak obecnie producenci często korzystają z alternatywnego źródła, jakim jest kukurydza. Z tym faktem związana jest także główna różnica pomiędzy ksylitolem fińskim a chińskim. To właśnie w Finlandii „wynaleziono” ksylitol – po II wojnie światowej kraj ten cierpiał na duży niedobór zwykłego cukru i Finowie opracowali metodę uzyskiwania „cukru” z drewna brzozy. Natomiast dzięki dużemu rozwoju biotechnologii, okazało się, że produkcja ksylitolu możliwa jest także z kolb kukurydzy –

z tej technologii korzystają właśnie Chińczycy. Chiny znajdują się w czołówce producentów ksylitolu i sprzedają go na cały świat. Ja osobiście preferuję ksylitol pochodzenia fińskiego.

Jeden kilogram ksylitolu kosztuję około 30 zł, a więc w porównaniu ze zwykłym cukrem jest niestety drogi.

UWAGA! Odradza się podawanie ksylitolu małym dzieciom, ze względu na niedojrzałość enzymatyczną ich systemów trawiennych. Również psy w żadnym wypadku nie powinny spożywać ksylolitu!

Polecam przepis na wegańskie kokosanki (z użyciem ksylitolu) – KLIK

Ksylitol zamiennik cukruZapraszam też na stronę główną mojego bloga – GŁODNA POLKA – KLIK

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.