Krucha szarlotka z dużą ilością jabłek.

krucha szarlotka

Lubię wypróbowywać różne przepisy na szarlotki, bo to jedno z moich ulubionych ciast (ze względu na miłość do jabłek). Tym razem zrobiłam kruchą szarlotkę, gdzie zdecydowany prym wiedzie spora ilość jabłek. Ważne w tym przepisie jest ciasto. Aby było odpowiednio kruche, musi spędzić jakiś czas w lodówce albo zamrażalce, i warto o tym pamiętać, zabierając się do wypróbowania tego przepisu.

KRUCHA SZARLOTKA Z DUŻĄ ILOŚCIĄ JABŁEK

krucha szarlotkaSkładniki:

  • trzy szklanki mąki pszennej typu 500
  • kostka masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • około 12 średnich jabłek (słodkich)
  • pół szklanki cukru
  • łyżka cynamonu
  • trochę bułki tartej

Przygotowanie:

  • Kostkę masła posiekaj na małe części i włóż do miski. Dodaj do masła trzy szklanki przesianej przez sitko mąki, pół szklanki cukru pudru (bez grudek) i 5 żółtek. Szybko zagnieć ciasto. Owiń ciasto w folię aluminiową i włóż na około 30 – 45 minut do zamrażalki.
  • Jabłka obierz i pokrój na plastry (albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach). Dodaj do jabłek łyżkę cynamonu i pół szklanki cukru (możesz dodać całą szklankę albo dodatkowo opakowanie cukru waniliowego – zależy czy chcesz, aby były bardzo słodkie). Wymieszaj.
  • Tortownicę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  • Ciasto (które powinno być dość twarde) zatrzyj na grubych oczkach na tarce. Ciastem (2/3 całości ciasta) wyklej dno tortownicy i brzegi. Na spód ciasta posyp troszkę bułki tartej (jedną łyżeczkę).
  • Wyłóż jabłka na spód. Najlepiej układaj je warstwami. Warstwy lekko dociśnij ręką. Wierzch posyp łyżką cukru.
  • Na samym wierzchu ułóż pozostałe starte ciasto (pozostałą 1/3).
  • Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut. Gdy ciasto się zarumieni możesz w trakcie pieczenia nakryć je folią aluminiową.
  • Po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem.

Smacznego! 🙂

krucha szarlotka

krucha szarlotka

krucha szarlotkaZapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku:

krucha szarlotka

 

 

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

shares