Krem z batata i marchewki

zupa krem z batatów

ZUPE KREM Z BATATA I MARCHEWKI…

Przepis przygotowała dietetyk i psychodietetyk Dominika Beneturska.

zupa krem z batatówZUPA KREM Z BATATA I MARCHEWKI

Składniki:

  • jedna cebula
  • jeden duży batat
  • 3 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • jeden nieduży kawałek pora
  • kawałek świeżego imbiru
  • jedna łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Obraną cebulę pokrój na drobno i podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.
  • Obierz imbir i pokrój go w drobne kawałki. Następnie dodaj do smażącej się cebuli.
  • Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Obrane bataty i marchewkę pokrój w mniejsze kawałki i wrzuć do garnka.
  • Warzywa zalej wodą i dodaj cebulę przysmażoną z imbirem.
  • Gotuj, aż warzywa zmiękną. Dopraw do smaku.
  • Ja swoją zupę zjadłam z grzankami.

zupa krem z batatów

zupa krem z batatów

zupa krem z batatów

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

  • Uwielbiam, uwielbiam! Wszystkie zupy krem, zwłaszcza „pomarańczowe” to moje faworyty. Imbir jest świetnym dodatkiem, cudownie rozgrzewa i dodaje „to coś” zupom krem 🙂

    • Imbir jest cudowny 🙂 Chociaż ja od stosunkowo niedawna zaczęłam go uwielbiać 😉

  • Agatka Smutniak

    u mnie akurat dziś z dyni krem, ale z batata bym też posmakowała 😀 laura pisze o imbirze i faktycznie.. dodatek idealny i do mojej zupy z dzisiaj i twojej 😀

    • Uwielbiam krem z dyni, moja ulubiona zupa- krem♥ A imbir pewnie, zawsze warto go dodać.