Koreańska latte. Zamiast kofeiny bataty. Odważysz się?

koreańska latte bataty

Przeglądając zagraniczne strony internetowe, natknęłam się na ciekawy kulinarny blog, który prowadzony jest przez pewną Koreankę. Umieszcza w nim głównie przepisy z koreańskiej kuchni. Od razu zauważyłam, że sporo tam przepisów z wykorzystaniem batatów, czyli słodkich ziemniaków. Rozumiem wykorzystanie batatów w przepisach na obiad, czy kolacje, ale gdy zobaczyłam przepis na coś co się nazywa Goguma Latte to przeżyłam lekki szok. Goguma Latte albo Sweet Potato Latte to według autorki bloga, popularny w Korei napój, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Jest to rozgrzewający napój, który składa się głównie z dwóch składników: mleka i batatów. Autorka poleca go zwłaszcza na śniadanie albo po południu, zamiast normalnej, czarnej kawy.

Postanowiłam zrobić to Latte i mogę powiedzieć, że z kawą nie ma ono praktycznie nic wspólnego. W smaku jest to bardzo delikatny, lekko słodki kremowy napój, który może zastąpić jeden, lekki posiłek. Nie wiem, czy będzie Wam smakować, ale myślę, że warto zobaczyć co z takim zamiłowaniem piją ludzie po drugiej stronie globu. Nawet jeśli trzeba będzie wypić słodkie ziemniaki 😉

KOREAŃSKA LATTE. Z BATATAMI.

koreańska latte batatyCzas przygotowanie: 20 – 25 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki dla jednej osoby:

  • jeden mały batat
  • szklanka mleka krowiego, najlepiej 3,2  % – około 250 ml
  • dodatek np. starta gorzka czekolada albo cynamon
  • łyżka brązowego cukru

Przygotowanie:

  • Umyj i obierz batata. Pokrój go na małe kawałki i gotuj we wrzącej wodzie przez około 15 – 20 minut (do miękkości).
  • Włóż pokrojone bataty do blendera i dodaj szklankę mleka. Zblenduj.
  • Przełóż wszystko do garnka i lekko podgrzej. Możesz dodać łyżeczkę brązowego cukru.
  • Przelej do kubka. Możesz na wierzch dodać trochę spienionego mleka i posypać startą czekoladą albo cynamonem.

koreańska latte bataty

koreańska latte bataty

koreańska latte batatySmacznego ! ♥



Zapraszam do polubienia strony Głodna Polka na Facebooku:

koreańska latte bataty

 

 

 

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

shares