Kawa z lodami, czyli CAFFE AFFOGATO

kawa z lodami caffe affogato

Po polsku kawa z lodami, a po włosku CAFFE AFFOGATO. Jest to włoski przepis na deser albo kawę, zależy jak na to spojrzeć. Przepis jest niezwykle prosty, bo to po prostu lody zatopione w gorącym espresso.  Podejrzam, że taki deser można dostać w większości włoskich kawiarni czy restauracji. Caffe affogato sprawdza się świetnie w upalne, leniwe dni…

Słodycz lodów i gorycz mocnej kawy to idealne połączenie…

kawa z lodami caffe affogato

 

KAWA Z LODAMI – CAFFE AFFOGATO

jedna porcja

Składniki:

  • jedna porcja lodów waniliowych albo śmietankowych (jedna, dwie kulki, zależy co oznacza dla kogoś jedna porcja, dla mnie to dwie kulki ;D )
  • jedna porcja kawy espresso – około 30 ml

Przygotowanie:

  • Włoż lody do filiżanki, pucharka albo miseczki (warto je wcześniej włożyć do lodówki na kilka minut)
  • Polej lody jedną porcją kawy espresso (około 30 ml). Ja użyłam ekspresu ciśnieniowego.
  • Część lodów natychmiast zacznie się topić i będą osładzać kawę, tworząc kremową konsystencję.
  • Moim zdaniem ten deser jest wystarczający słodki, ale jeśli ktoś lubi naprawdę słodkie rzeczy, to można polać lody jakimś sosem np. karmelowym czy czekoladowym.

Kawa z lodami CAFFE AFFOGATO gotowa!!

kawa z lodami caffe affogato

kawa z lodami caffe affogatokawa z lodami caffe affogato

 

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.