Jakich produktów nie trzymamy w lodówce?

nie trzymamy w lodówce

Jakich produktów nie trzymamy w lodówce? Istnieją produkty, których nie powinniśmy trzymać w lodówce, ponieważ tym produktom szkodzi niska temperatura i tracą na jakości. I jest ich całkiem sporo.

nie trzymamy w lodówceA więc jakich produktów nie trzymamy w lodówce?

Ziemniaki – szybciej zgniją w lodówce, trzymamy je w ciemnym, suchym miejscu

Rośliny strączkowe (np. bób, fasolka, groch) – szybciej zgniją w lodówce, trzymamy je w ciemnym suchym miejscu.

Owoce egzotyczne (np. mango, cytrusy, awokado, banany, ananasy) – tracą swój smak w lodówce, warto trzymać gdzieś na blacie np. w koszyku wiklinowym. Wyjątkiem jest kiwi.

Produkty sypkie typu mąka, ryż, kasza, sól, cukier – trzymamy w szczelnych pojemnikach.

Miód – w lodówce ulegnie krystalizacji i ze stanu ciekłego przejdzie w stan stały.

Papryka – szybciej zgniją w lodówce, trzymamy je w ciemnym, suchym miejscu

Cebula, czosnek – szybciej zgniją w lodówce, trzymamy je w ciemnym, suchym miejscu

Chleb i inne pieczywo – w lodówce sczerstwieje, należy przechowywać w suchym pojemniku.

Konserwy – do momentu otwarcia nie muszą stać w lodówce

Olej, oliwa, ocet – w lodówce mogą zmętnieć

Ogórki, pomidory, cukinia, dynie – w lodówce szybciej się popsują

Kawa i herbata – tracą swój smak i aromat w lodówce

Zioła, przyprawy – lodówka jest wrogiem wszelkich ziół  i przypraw.

jabłka i gruszki – szybciej zgniją w lodówce

Brzoskwinie, morele, nektarynki, śliwki – chłód lodówki niszczy strukturę owocu.

Masło orzechowe – w lodówce twardnieje, warto trzymać w suchym, ciemnym miejscu.

 

 

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.