Jak zrobić racuchy?

racuchy

Racuchy są bardzo uniwersalne. Można je zrobić na śniadanie, bezmięsny obiad, kolacje, czy nawet jako słodki deser. Mają wiele zalet… Przede wszystkim racuchy są bardzo smaczne, puszyste, do ich zrobienia wystarczą tanie składniki, są proste w przygotowaniu, z reguły smakują dzieciom i można do nich dodać różne ciekawe składniki np. jabłka, banany, czy małe kawałki czekolady.

racuchyJAK ZROBIĆ RACUCHY?

Składniki:

  • pół kilograma mąki
  • dwie szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 40 dkg drożdży
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Mleko podgrzewamy aż będzie letnie.
  • Drożdże kruszymy i dodajemy do nich łyżeczkę cukru. Rozpuszczone drożdże dodajemy do letniego mleka. Do mleka dodajemy dwie łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na min. 10 minut.
  • Pół kilograma mąki wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, całe jajka i rozpuszczone w mleku drożdże. Mieszamy.
  • Po 10 minutach pieczemy na średnim ogniu na oleju.
  • Można dodać pokrojone w plasterki jabłka.

Inne przepisy na obiad znajdziesz TUTAJ-KLIK

Zapraszam do odwiedzenia strony promującej moją książkę „Tożsamość wroga” – KLIK

książka młodzieżowa

racuchy

 

racuchy

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

  • Uwielbiam racuchy! Poczas ich smażenia w domu tak pieknie pachnie 🙂

  • Przepadam za racuchami! ♥ Chociaż u mnie jabłka kroi się na mniejsze kawałki. 😀

  • M.Pavlovska

    Uwielbiam racuchy. O wiele bardziej niż na przykład naleśniki z jabłkami.

  • Kocham racuchy! Ja nie dodaję drożdży w zamian dosypuję sodę oczyszczoną. Uwielbiam różne placki, pancakes, naleśniki :)))