Jak zrobić mizerię.

jak zrobić mizerię

 

Mizeria to nic innego jak surówka z tartych albo pokrojonych w cienkie plasterki zielonych ogórków. Do ogórków dodaje się najczęściej śmietanę, choć niektórzy preferują kefir, zsiadłe mleko albo nawet jogurt. Ogórki i śmietana to oczywiście wersja podstawowa.

Co dom, co gospodyni, to nieco inny przepis na mizerię. Ale nic w tym dziwnego, skoro mizeria jest jednym z najpopularniejszych dodatków do obiadów na polskich stołach, szczególnie polecaną dla miłośników zielonych ogórków. Ci ciekawe, choć mizeria przywędrowała do nas z Francji, to kojarzy nam się z polskością, może dlatego, że gości na naszych stołach od dawna.

Ja sama ją uwielbiam i dzisiaj chciałabym się podzielić prostym przepisem na mizerię mojej babci. Jak byłam mała to jakoś nie bardzo potrafiłam wymówić słowo mizeria i przez wiele miesięcy była to po prostu „mikrezja” 😉

Uwielbiam mizerię latem, zwłaszcza jako dodatek do młodych ziemniaków i jakiegoś dobrego mięska lub rybki 😉 Mam wrażenie, że mizeria orzeźwia latem lepiej niż szklanka wody…

JAK ZROBIĆ MIZERIĘ

jak zrobić mizerię

czas przygotowania: około 15-20 minut

Składniki dla czterech osób:

  1. trzy średniej wielkości świeże ogórki albo dwa duże
  2. jedno duże opakowanie kwaśnej śmietany – około 400 gr – śmietana 12 % albo śmietana specjalnie dla mizerii np. śmietana 10% z firmy OSM Koło.
  3. łyżeczka cukru
  4. szczypta soli
  5. szczypta pieprzu
  6. koperek

Przygotowanie

  1. Obierz ogórki i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach na cienkie plastry. Jeśli nie masz tarki z dużymi oczkami, możesz pokroić ogórki (im cieńsze plasterki, tym lepiej).
  2. Pokrojone ogórki osól i odstaw na kilkanaście minut. Chodzi o to, aby ogórki puściły wodę. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody z ogórków.
  3. W międzyczasie dodaj do śmietany  łyżeczkę cukru i dwie szczypty pieprzu i wszystko wymieszaj.
  4. Do miski z ogórkami (po odciśnięciu z nich wody) dodaj śmietanę. Wymieszaj.
  5. Na koniec możesz dodać pokrojony koperek. Możesz też dodać pokrojoną rzodkiewkę, trochę czosnku albo cebulki.

Mizeria gotowa!!

Smacznego !!

Zapraszam do polubienia strony Głodna Polka na Facebooku:

 

jak zrobić mizerię

jak zrobić mizerię

 

jak zrobić mizerię

jak zrobić mizerię

jak zrobić mizerię

jak zrobić mizerięjak zrobić mizerię

 

jak zrobić mizerię

jak zrobić mizerię

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

shares