Jak zrobić lody sorbetowe z jednego składnika.

jak zrobić lody

Jak zrobić lody jednoskładnikowe?

Już za nami kilka dni wiosny i na zewnątrz 17 stopni. Powoli robi się naprawdę ciepło i jakoś tak mnie naszło na pierwsze w tym roku lody. Ale nie takie zwykłe lody, bo najprostsze z możliwych. Dosłownie z jednego składniku, a mianowicie pomarańczy…

Chyba nie ma prostszego przepisu na orzeźwiające lody…

A dlaczego pomarańcza? Otóż pomarańcze są świetnym źródłem witaminy C (a odporność w tym okresie jest mega ważna), beta-karotenu i witamin z grupy B, w tym kwasy foliowego oraz potasu. Pomarańcze obfitują również w błonnik pokarmowy.

Witamina C, jest najbardziej cenionym składnikiem pomarańczy jako przeciwutleniacz, redukuje objawy stresu, a także stanowi ochronę przed nowotworami. Wpływa też pozytywnie na kontrolę ciśnienia krwi.

Do tego przepisu niezbędna jest wyciskarka do owoców cytrusowych oraz foremki do lodów.

JAK ZROBIĆ LODY POMARAŃCZOWE?

jak zrobić lodyCo potrzebujemy:

  • dwie słodkie pomarańcze
  • opcjonalnie: coś do posłodzenia soku (ale nie jest to konieczne)

Przygotowanie:

  • Z pomarańczy wyciskamy sok i wlewamy go do foremek od lodów. Sok można czymś osłodzić, jeśli sok jest mało słodki.
  • Foremki z sokiem wkładamy do zamrażalnika na około 4 godziny.

LODY GOTOWE. SMACZNEGO!!

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

  • mimoza

    najprostsza rzecz na świecie a na prawdę jest super opcja na cieplejsze dni 😀

    • dokładnie, w ogóle to najprostsze rzeczy są najlepsze 🙂