Jak przechowywać żywność w lodówce?

co trzymamy w lodówce

Prawidłowe przechowywanie żywności jest bardzo ważne. Odpowiednio zabezpieczona żywność poukładana na półkach jest dłużej świeża i zawiera więcej witamin i minerałów.

co trzymamy w lodówceJAK PRZECHOWYWAĆ ŻYWNOŚĆ  W LODÓWCE

GÓRNA PÓŁKA

Zaczynamy od góry. Tutaj powinny znajdować się przede wszystkim mleko i jego przetwory takie jak jogurty, czy kefiry. Im wyższa półka w lodówce tym wyższa jest tam temperatura, a co za tym idzie bakterie kwaszące zawarte w mlecznych przetworach. W niskiej temperaturze zaczynają się rozwijać bakterie gnilne, które są dla nas szkodliwe.

ŚRODKOWA PÓŁKA
Tutaj przechowuj produkty z krótką datą ważności, te które mogą się szybko popsuć. Tak więc są to takie produkty jak wędliny, biały ser czy przetworzone produkty np. zupa. Dobrym rozwiązaniem jest przechowywanie takich produktów w pojemnikach np. szklanych, plastikowych czy silikonowych. Dzięki temu unikniemy obeschnięciu wędlin czy serów, a zapachy nie przedostaną się do innych produktów.

DOLNA PÓŁKA

Tutaj jest najchłodniej, więc najlepiej przechowywać na tej półce surowe mięso i ryby. Warto również zaopatrzyć się w pojemniki, gdyż zapachy są mocno wyczuwalne. Dodatkowo z surowego mięsa mogą wyciekać płyny, krew, a przecież nie chcemy mieć brudnej lodówki. Pamiętajmy, surowe mięso można przechowywać w lodówce maksymalnie 2 dni, natomiast ryby 1 dzień. Przed włożeniem do lodówki mięso i ryby należy umyć. Warto też je posolić czy przyprawić – to dodatkowo zabezpieczy je przez zepsuciem.

DOLNE SZUFLADY

Tutaj panuje temperatura około 8-10 stopni Celsjusza. Wilgotność jest tutaj wyższa niż na półkach, stąd to miejsce jest idealne do przechowywania warzyw i owoców. Należy wyjąć je z reklamówek, folii, ponieważ nie będą mogły „oddychać”, z braku dostępu do powietrza azotany mogę przekształcić się w niebezpieczne azotyny. Owoce i warzywa powinny być zapakowane osobno. Tutaj można również chować  sery, które długo dojrzewają.

BOCZNE PÓŁKI

Na koniec zostały nam boczne półki. Możemy umieścić tam słoiki z przetworami, oleje (jeśli oleje są zamknięte w szklanych, ciemnych butelkach), następnie soki czy sosy np. ketchup. Znajdują się tam także pojemniki na jajka. Świeże jajka można przechowywać nawet do trzech tygodni, ale nie wolno ich wcześniej myć. Jajka pokryte są skorupką, a ta ma specjalną warstwę, która chroni przed drobnoustrojami.

JAKICH PRODUKTÓW NIE POWINNO SIĘ TRZYMAĆ W LODÓWCE? – ZOBACZ TUTAJ – KLIK

Które warzywa i owoce powinno się przechowywać w lodówce?

Owoce Jagodowe, czyli Maliny, Truskawki, Jagody, Poziomki i Borówki.

Brukselkę, Por, Kapustę, Koperek, Natkę Pietruszki, Seler Naciowy, Marchew.

Dominika Beneturska, dietetyk i psychodietetyk

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.