Jak dbać o skórę od wewnątrz?

food

Jak dbać o skórę od wewnątrz?

Piękna i nieskazitelna cera jest marzeniem każdej kobiety. Oto pięć najważniejszych dla skóry, naturalnych eliksirów piękna, które możesz wprowadzić do swojej codziennej diety!

Koenzym Q10 🌻🦘🐟🐠🦐🌱🍀🥬

Jest naturalnie wytwarzany przez organizm, jednak z biegiem czasu jego produkcja się zmniejsza. Pobudza produkcję komórek, spowalnia procesy ich starzenia i obumierania. Najwięcej koenzymu Q10 znajdziesz w roślinach strączkowych, kiełkach pszenicy, podrobach i rybach.

Omega – 3 🥑🐟🐠🌻🙂

Są lekarstwem dla urody! Działają ochronnie w przypadku poparzeń słonecznych. Pomagają w walce z trądzikiem, atopowym zapaleniem skóry czy łuszczycą. Produkty bogate w kwasy omega-3 to tłuste ryby morskie, siemię lniane, ziarna chia, awokado.

Woda💧💧💧💧💧💧💧💧

Reguluje pracę procesów metabolicznych. Odwodniona skóra traci swój koloryt, staje się szorstka i sucha, jest bardziej podatna na zaczerwienienia, staje się nadwrażliwa. Aby zaspokoić zapotrzebowanie na wodę wypijaj około 2 litry wody dziennie.

Cynk 🥚🐟🐠🙂🐙🦛🐉

Odpowiada za równowagę hormonalną w naszym organizmie. Przyspiesza gojenie ran, wpływa na dobrą kondycję naszych włosów, skóry i paznokci. Jego niedobór w organizmie często objawia się niekorzystnymi zmianami skórnymi. Najwięcej cynku znajduje się w pestkach dyni, podrobach, płatkach owsianych czy kaszy gryczanej.

Witaminy A C E🍎🍐🍊🍋🍌🍉🍇🍓🍒🥦

Antyoksydanty, które hamują niekorzystne działanie wolnych rodników. Witamina A jest jedną z najbardziej efektywnych substancji spowalniających procesy starzenia. Jej zadaniem jest odbudowa naskórka. Witamina C poprawia elastyczność skóry, ale jej główną zaletą jest rozjaśnianie przebarwień, dzięki niej skóra staje się miękka, nawilżona i rozświetlona. Z kolei witamina E poprawia nawilżenie. Szukaj ich w owocach i warzywach, migdałach, jajach, orzechach laskowych.Wprowadź już dziś te produkty do swojej diety, a Twoja skóra na pewno Ci za to podziękuje!

Dominika Beneturska, dietetyk.

Zapraszam do odwiedzenia strony promującej moją książkę „Tożsamość wroga” – KLIK

książka młodzieżowa

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

  • kurza.iza

    ostatnio zaczełam jeść zdrowiej i widze nawet po paznokciach, że nie mam już tych białych plamek od braku witamin 😀 coś widać, same plusy 😀