Herbata korzenna. Smakuje najlepiej pod grubym kocem.

herbata korzenna

Obojętnie gdzie się teraz znajdujesz, co robisz i kim jestem, jestem przekonana, że miałaś w życiu takie chwile, w których chciałaś po prostu owinąć się ciepłym, grubym kocem, włączyć ulubiony film (w moim przypadku film Po prostu miłość, bądź mecz tenisa ;P ) i wziąć do ręki kieliszek wina albo gorącą, aromatyczną herbatkę z miodem, pachnącą jesiennymi, korzennymi przyprawami. Mmmm….idealna herbata korzenna….

Taka herbatka to w gruncie rzeczy lekarstwo na jesienno-zimową chandrę. Zresztą trzeba się o tym samemu przekonać.

HERBATA KORZENNA

Składniki na mały dzbanek:

  • garść ulubionej herbaty (polecam herbatę rooibos)
  • kilka kawałków kory cynamonu
  • kilkanaście ziaren goździków
  • kawałek korzenia imbiru – około 2 cm
  • 2 cytryny
  • 2 pomarańcze
  • miód do posłodzenia (według uznania)

herbata korzenna

Przygotowanie:

W garnku zagotuj około pół litra wody, a następnie dodaj goździki, cynamon i imbir. Pokrój jedną pomarańczę i jedną cytrynę w grube plastry i dodaj do garnka. Drugą pomarańczę i cytrynę wyciśnij i taki sok dodaj do garnka. Dla osłody warto dodać miód (ale nie do wrzątku, aby miód nie stracił swoich zdrowotnych właściwości).

herbata korzenna

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.