Gulasz. Przepis mamy!

gulasz

Przepis na gulasz pochodzi od mojej mamy. Przyznaję, że uwielbiam ten gulasz. Gulasz z mięsem można jeść z ziemniakami, kaszą gryczaną, ryżem, kaszą jęczmienną, makaronem. Ja najbardziej lubię z ziemniakami i ryżem ♥ Gulasz to danie bardzo wyraziste i aromatyczne. Gulasz oczywiście ma wiele wariantów i różni się w zależności od tego, kto go przygotowuje. U nas np. nie dodaje się papryki, mimo że w oryginalnym przepisie jest to sztandarowa pozycja. Gulasz robi się bardzo prosto. W tym przepisie wykorzystuje się sos w proszku do gulaszu.

gulaszGULASZ

Składniki:

  • duża porcja szynki wieprzowej – około 1,5 kg.
  • bulion albo woda wymieszana z kostką rosołową – tyle aby „przykryć” mięso
  • 2,3 marchewki
  • jedna pietruszka
  • puszka fasoli czerwonej
  • liść laurowy
  • 3,4 ziarenka ziela angielskiego
  • sos w proszku do gulaszu np. Knorra.
  • majeranek

Przygotowanie:

  • Mięso z szynki wieprzowej pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni przez kilka minut.
  • Mięso przekładamy do garnka i zalewamy bulionem (albo wodą z kostką rosołową). Zalewamy do poziomu mięsa. Tak aby go „przykryć”. Gotujemy około 1 godzinę.
  • Dodajemy startą marchewkę, startą pietruszkę i odsączoną z zalewy czerwoną fasolę. Dodatkowo dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Całość dusimy jeszcze 1/2 godziny.
  • Na koniec dodajemy sos w proszku do gulaszu, pieprz, majeranek. Można dodać jeszcze czosnek.

 

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.