Dwa przepisy na pierogi z boczkiem. Poznaj je!

pierogi z boczkiem

Pierogi to w polskim domu podstawa. Jest to też potrawa znana na całym świecie, a wielu obcokrajowców przyznaje, że to właśnie smak domowych pierogów zapamiętują najbardziej. Przepisów na pyszne pierogi jest mnóstwo, a niemal każdy z nas ma swój ulubiony smak. Ja wprost uwielbiam pierogi ruskie, ze szpinakiem i serowo – truskawkowe. Problem z pierogami jest taki, że przygotowanie ich zajmuje sporo czasu. Wyrobienie ciasta, przygotowanie farszu, lepienie, gotowanie – są to czynności czasochłonne i pewnie dlatego tak rzadko są podawane na obiad. Właściwie jak już ktoś postanowi zrobić pierogi, to przygotowuje ich więcej (nawet z różnymi farszami) i zamraża na później. Tym razem podaję dwa przepisy na pierogi z boczkiem. Jeden na pyszne pierogi z ziemniakami i boczkiem, a drugi na pierogi ruskie z boczkiem. Przyznajcie, wysokiej jakości boczek jest pyszny i świetnie nadaje się do farszu na pierogi. Przekonajcie się o tym zresztą sami !

PRZEPIS NA PIEROGI RUSKIE Z BOCZKIEM

pierogi z boczkiem

Składniki:

  • pół kilograma ugotowanych ziemniaków
  • 250 gr twarogu
  • 2 średnie cebule
  • 150 – 180 gr wędzonego boczku
  • masło
  • trzy szklanki mąki pszennej  – szklanka ma 250 ml
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Posiekaj na małe kawałki cebulę i pokrój na kawałki boczek. Cebulę i boczkiem podsmaż na patelni z dodatkiem około dwóch łyżek masła.
  • Ser i ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i dodaj cebulę i boczek. Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj sól i pieprz.
  • Teraz przygotuj ciasto. Możesz przygotować ciasto według sprawdzonego przepisu albo z tego: na stół albo stolnicę wsyp 3 szklanki mąki (przesianej). Zmieszaj szklankę ciepłej wody z ciepłym stopionym masłem (jedna czubata łyżka masła). W środku zrób wgłębienie i wlej ciepłą wodę z masłem. Wyrób ciasto (jeśli zajdzie taka potrzeba dodaj ciepłej wody). Ciasto zwiń w folię spożywczą i odstaw na 15 minut.
  • Ciasto cienko rozwałkuj i za pomocą szklanki wytnij kółka. Na środku ułóż farsz i zlep brzegi.
  • Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. Licz te 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.

Smacznego !!

PRZEPIS NA PIEROGI Z BOCZKIEM I ZIEMNIAKAMI

Składniki:

  • dwie szklanki mąki pszennej
  • jedno jajko
  • 600 gr ziemniaków
  • 100-120 gr boczku
  • jedna, średnia cebula
  • sól, pieprz
  • masło
  • kwaśna śmietana

Przygotowanie:

  • Na stół albo stolnicę wsyp dwie szklanki mąki (przesianej). W środku zrób wgłębienie, do środka wbij jajko, wsyp trochę soli i przemieszaj nożem. Wlej bardzo ciepłą, prawie gorącą szklankę wodę i zagnieć ciasto. Ciasto zwiń w folię spożywcza i odstaw na 15 minut.
  • Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce (tak jak marchewkę na surówkę). Odsącz z nich sok.
  • Boczek i cebulę drobno pokrój i podsmaż na maśle. Następnie dodaj do boczku i cebulę masę ziemniaczaną (starte ziemniaki), wymieszaj i smaż chwilę, aby ziemniaki straciły smak surowizny. Dodaj sól i pieprz.
  • Ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką kółka, nałóż farsz i zlep pierogi.
  • Gotuj około 10 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
  • Podaj z kwaśną śmietaną.

 




Pierogi z boczkiem gotowe!!

Zapraszam do polubienia strony Głodna Polka na Facebooku:

 

 

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

shares