Drożdżówka cioci…

drożdżówka

Przepis na drożdżówkę wzięty ze starego zeszytu cioci. Świetna drożdżówka dla tych, którzy nie są pewni, czy są w stanie upiec dobre ciasto drożdżowe. Brak długiego wyrabiania ciasta i zaczynu. Ciasto ładnie wyrasta i jest naprawdę bardzo smaczne.

drożdżówkaDROŻDŻÓWKA

Składniki na drożdżówkę:

  • 1 kg mąki pszennej
  • kostka drożdży (10 dkg)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • pół litra mleka
  • 8 jaj (połowa bez białek)

na kruszonkę:

  • jedna szklanka mąki krupczatki
  • jedna szklanka cukru
  • 100 g margaryny

Przygotowanie drożdzówki:

  • Mąkę przesiać do miski. Trochę posolić.
  • Drożdże rozetrzeć w garnuszku z łyżką cukru.
  • Mleko podgrzać. Roztarte drożdże umieścić w ciepłym mleku. Dodać 3 łyżki mąki. Wymieszać wszystko i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Żółtka i jajka rozetrzeć z cukrem na puszystą, jednolitą masę.
  • Margarynę stopić.
  • Rozczyn drożdży wlać do miski z mąką, dolej rozbełtane jajka z cukrem.
  • Masę wyrobić starannie ręką.
  • Gdy ciasto będzie miało gładką powierzchnię, wlewać stopniowo roztopioną margarynę. Wyrobić ciasto. W tym momencie można dodać skórkę pomarańczową.
  • Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • Ciasto wylać do formy.
  • Przygotować kruszonkę. Mąkę, cukier i margarynę mieszać tak długo aż powstaną grudki w formie piasku.
  • Kruszonką oprószyć ciasto i wstawić je do piekarnika na około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Ciasto można posypać cukrem pudrem.

DROŻDŻÓWKA GOTOWA. SMACZNEGO!!

drożdżówka

drożdżówka

drożdżówka

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.