Domowy chleb, który zawsze się udaje.

przepis na chleb

Upieczenie własnego chleba domowego daje dużżżo satysfakcji. Smaczny, pachnący chleb z chrupiącą skórką, to jest właśnie to… Są nawet takie osoby, które nie wyobrażają sobie zaczęcia dnia bez świeżej kromki chleba. A domowe pieczywo jest trochę inne od tych z piekarni czy sieciówki. I wbrew pozorom upieczenie własnego chleba nie jest takie trudne.

przepis na chlebCHLEB PEŁNOZIARNISTY

Składniki na dwa bochenki chleba:

  • 0,5 kostki drożdży
  • jedna łyżeczka miodu
  • 0,5 litra wody
  • jedna łyżka soli
  • 30 dag mąki żytniej typ 600
  • 20 dag mąki żytniej typ 2000
  • 30 dag mąki pszennej typ 500
  • 20 dag mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850.

Przygotowanie:

  • Drożdże, miód i wodę wymieszać i odczekać chwilę.
  • Następnie dodać do nich sól i mąkę. To wszystko wyrobić, poczekać kilkanaście minut aż urośnie i ponownie przerobić.
  • Tak przygotowane ciasto przełożyć do foremek i poczekać aż jeszcze trochę urośnie.
  • Piec 45-50 minut w 180-190 stopniach bez termoobiegu.

CHLEB GOTOWY ♥

Przepis przygotowała dietetyk i psychodietetyk Dominika Beneturska.

Jak zrobić własne domowe masło? KLIK

A może fit chlebek bananowy? – KLIK

Wszystkie przepisy znajdziesz TUTAJ – BLOG KULINARNY GŁODNA POLKA

przepis na chleb

przepis na chleb

przepis na chleb

przepis na chleb

przepis na chleb

przepis na chleb

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.