Dlaczego płaczemy przy obieraniu cebuli i jak temu zaradzić?

płacz przy krojeniu cebuli

Dlaczego płaczemy podczas obieraniu cebuli? Zadawałam sobie to pytanie kilka razy, podczas krojenia cebuli, ale jakoś nigdy nie chciało się poszukać odpowiedzi 😉 Ale w końcu ciekawość wzięła górę. Otóż nie płaczemy dlatego, że szkoda nam cebuli albo dlatego, że cebula ma ostry zapach, oj nie… Wszystko przez kwas siarkowy i reakcje obronne naszego organizmu.

Podczas krojenia cebuli uszkadzane są jej komórki. Ze niszczonych komórek cebuli uwalniane są enzymy, które wcześniej były w nich zamknięte. Jednym z tych enzymów jest allinaza, która reaguje z innymi uwalnianymi substancjami – aminokwasami, zawierającymi siarkę. W skutek tego tworzą się kwasy sulfonowe, które samorzutnie przekształcają się w coś co ma bardzo łatwą nazwę, czyli lotny S-tlenek tiopropanalu. Gaz ten jest znany jako czynnik wywołujący łzawienie – może reagować z wodą dając kwas siarkowy. Gaz dostaje się do naszych oczu i wchodzi w reakcję z wodą, która znajduje się w płynie łzowym. Gdy reakcja zachodzi w naszych oczach, zaczynają nasz nieprzyjemnie szczypać. Organizm jest alarmowany obecnością kwasu i rozpoczyna się proces neutralizacji niechcianego kwasu  – oczy wydzielają dużo wody, czyli po prostu zaczynają cieknąć nam łzy.

Niektórym ludziom nie przeszkadza szczypanie i łzy podczas krojenia cebuli, ale dla części osób krojenie cebuli jest dość uciążliwie.




Co można zrobić, aby ograniczyć łzawienie podczas krojenia cebuli?

  • nigdy nie pocieraj oczu dłonią. Nasze dłonie pokryte są sokiem z cebuli, co powoduje jeszcze większe podrażnienie;
  • możesz oddychać ustami, a nie nosem. Zdmuchuje się wtedy opary, które uwalniają się z cebuli i nie mogą dotrzeć do oka;
  • warto schłodzić cebulę przed krojeniem – w niższej temperaturze wolniej zachodzą niechciane reakcje;
  • możesz zwilżyć cebulę wodą – gaz wejdzie w reakcje z wodą, zanim dotrze do oczu
  • możesz kroić pod bieżącą wodą – małe praktyczne
  • możesz odsuwać głowę podczas krojenia cebuli – gaz rozproszy się zanim dotrze do naszych oczu
  • można użyć okularów ochronnych albo gogli – mało praktyczne 😉

Zapraszam do polubienia strony Głodna Polka na Facebooku:

płacz przy obieraniu cebuli

 

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

  • Ja zawsze płaczę, ale odkąd noszę soczewkę(mam tylko na jednym oku), to łzy lecą mi tylko z tego oka bez soczewki. Trochę to komicznie wygląda, ale mam taki sposób, że zawsze jak kroję cebulę to patrzę tylko na oko z soczewką i wszystko gra 🙂

shares