Coś na ząb, czyli „coś” z jabłkami.

ciasto z jabłkami

Dobra, ogólnie mogę to co upiekłam nazwać ciastem z jabłkami, mimo, że nie do końca przypomina to „coś” ciasto.  Po prostu przełożyłam ciasto na formę do pieczenia chleba, a środek wyłożyłam kawałkami jabłek, które wcześniej „wymoczyłam” w rozpuszczonym cukrze.

 

Ciasto z jabłkami w formie chlebowej

ciasto z jabłkami

Składniki ciasta z jabłkami:

  •  dwie szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g miękkiego masła
  • jajko
  •  dwie łyżki śmietany 18%
  • kilka twardych jabłek
  • 3/4 szklanki cukru
  •  opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie ciasta z jabłkami:

  •  Obierz jabłka i pokrój na kawałki.
  •  W garnku umieść 3/4 szklanki cukru i dolej ćwierć szklanki wody. Gdy cukier się rozpuści włóż obrane i pokrojone jabłka do garnka i dobrze wymieszaj. „Duś” jabłka w cukrze przez dobrych kilkanaście minut. Pamiętaj o mieszaniu. Po tym czasie wyłóż je na sitko.
  • W misce wymieszaj mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżkę cukru waniliowego, masło, jajko i śmietanę i wyrób ciasto. Możesz włożyć ciasto na pół godziny do lodówki.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż je na formę od chleba (spód plus boki).
  • Środek wyłóż jabłkami (tymi moczonymi w cukrze). Posyp jabłka pozostałym cukrem waniliowym i szczyptą cynamonu.
  • Piecz około 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!!

Zapraszam do polubienia  mojej strony na Facebooku:

ciasto z jabłkami

ciasto z jabłkami

ciasto z jabłkami

ciasto z jabłkami

ciasto z jabłkami

ciasto z jabłkami

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.