Ciasto z kruszonką i owocami!

ciasto z kruszonką i owocami

Ciasto z owocami i kruszonką…

Kiedyś babcia robiła ciasto z kruszonką i owcami (albo z rabarbarem) przynajmniej raz w tygodniu. I cała wielka blacha  (naprawdę wielka) schodziła w błyskawicznym tempie. Z tego co pamiętam to do takiego ciasta, zawsze dawała nam szklankę mleka albo maślanki 🙂

Wczoraj właśnie przypomniały mi się te stare dobre czasy i naszła mnie straszna ochota na jakieś ciasto ze świeżymi owocami i kruszonką (koniecznie z kruszonką), a że nie miałam jakoś specjalnie dużo czasu, to wybrałam taki przepis, który pozwolił mi dość szybko położyć ciepłe, pachnące ciasto na stole.

Przepisów na ciasta z owocami i kruszonką jest od groma… Nic tylko wybierać i eksperymentować. Ja wybrałem ten:

JAK ZROBIĆ CIASTO Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

użyta tortownica ma 27 cm średnicy

ciasto z kruszonką i owocami

Składniki na ciasto z owocami i kruszonką:

na ciasto:

  • 200 gr mąki pszennej
  • 50 gr mąki ziemniaczanej
  • 200 gr masła
  • 150 gr cukru
  • 4 małe jajka
  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia

na kruszonkę:

  • 100 gr mąki pszennej
  • 50 gr masła
  • 50 gr cukru pudru
  • 50 gr tartych orzechów laskowych albo migdałów

owoce:

  • porzeczki i borówki (przynajmniej pół kilograma łącznie)
  • albo truskawki, maliny, śliwki, morele, brzoskwinie (właściwie to co lubicie)

Przygotowanie ciasta z owocami i kruszonką.

  • Zacznij od przygotowania kruszonki. Wszystkie składniki podane wyżej dobrze wymieszaj. Kiedy ciasto będzie przypominało już kruszonkę, włóż je do lodówki na około 15 minut,
  • Teraz ciasto na spód. 200 gr masła utrzyj z 150 gr cukru. Następnie stopniowo dodaj cztery jajka, 200 gr mąki, 50 gr mąki ziemniaczanej oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszaj wszystko mikserem (na małych obrotach). Ciasto będzie dość lepkie, ale jeśli wyjdzie zbyt lepkie dodaj więcej mąki.
  • Formę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp bułką tartą (opcja 1) albo użyj papieru do pieczenia (opcja 2), a potem wyłóż na nie ciasto.
  • Na ciasto wyłóż owoce. Można posypać jej cukrem waniliowym, szczególnie jeśli, tak jak ja, używa się dość kwaśnych owoców.
  • Owoce przykryj kruszonką.
  • Piecz w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach przez około 45 minut.

Najlepiej zjeść je tego samego dnia !!!

CIASTO Z KRUSZONKĄ I OWOCAMI GOTOWE!

Zapraszam do polubienia strony Głodna Polka na Facebooku:

Przepisy na inne desery znajdziesz tutaj

ciasto z kruszonką i owocami

 

ciasto z kruszonką i owocami

 

 

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.