Ciasto – mus bardzo czekoladowy…

ciasto czekoladowe

Przepis na to ciasto, które częściowo jest też musem po raz pierwszy jadłam u kuzynki. Przypomina trochę lawę, ponieważ część ciasta jest w formie gęstego musu czekoladowego. Ciasto jest bardzo łatwe do przyrządzenia, mogą nam pomagać w kuchni nawet dzieci.

ciasto czekoladoweCiasto czekoladowe

Składniki:

na ciasto:

  • szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • trzy łyżki oleju roślinnego

na mus:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 i 3/4 szklanki gorącej wody

Przygotowanie:

  • W misce należy wymieszać suche składniki: mąkę, kakao, cukier, sól i proszek do pieczenia.
  • Dodajemy mleko z olejem i wszystko dokładnie mieszamy.
  • Masę przekładamy do żaroodpornego naczynia i wyrównujemy powierzchnię tej masy.
  • W osobnej miseczce mieszamy kakao i cukier i wsypujemy je bezpośrednio na masę.
  • Na koniec wszystko zalewamy gorącą wodą (tak jak na zdjęciu).
  • Ciasto wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy przez około 40 minut.
  • Gdy nakładamy ciasto warto każdą porcję oblać musem, który powstał na dnie formy.
  • Ciasto idealnie smakuje z lodami, czy śmietaną.

Ciasto czekoladowe gotowe! Smacznego ♥

ciasto czekoladoweciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.