Ciasto kruszone z owocami. Najprościej, najlepiej!

ciasto kruszone

Ten przepis na ciasto kruszone jest bardzo prosty. Nie wiem nawet, czy da radę wyszukać w Internecie jakiś prostszy przepis na ciasto kruszone 🙂 Ba, nawet nie ma w nim jajka (a dzisiaj trudno o przepis bez jajek). Ciasto rozpływa się w ustach, jest delikatne i myślę, że zasmakuje każdemu, zwłaszcza miłośnikom owoców. Bo owoce w tym przepisie są bardzo ważne – im więcej, tym lepiej. Plusem jest to, że można zmieniać owoce, a nawet je łączyć. W mojej wersji ciasta kruszonego występują truskawki, i to mrożone, ale można użyć innych np. maliny, borówki, owoce leśne, wiśnie, czereśnie, śliwki, czy rabarbar.

W więc, zakasać rękawy, uszykować składniki i do kuchni – ciasto kruszone czeka!!

ciasto kruszone

JAK ZROBIĆ CIASTO KRUSZONE Z OWOCAMI

Składniki ciasta kruszonego:

  • dwie szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru pudru
  • 200 g roztopionego masła
  • 500 g mrożonych truskawek (nie miałam świeżych, w końcu jest zima 😉 )
  • dwie łyżki cukru waniliowego

Przygotowanie ciasta kruszonego:

  • Odmroź owoce, jeśli używasz mrożonych. Wypłucz i odsącz na sitku (nie trzeba odsączać zbyt dokładnie, przyda się trochę soku).
  • Do miski wsyp mąkę i cukier puder. Wymieszaj.
  • Roztop 200 g masła, dolej do mąki z cukrem i wszystko połącz. Ciasto będzie miało konsystencję grudek. Włóż ciasto na 30 minut do lodówki.
  • Formę wysmaruj masłem albo margaryną i posyp trochę bułką tartą, aby ciasto nie przywarło. Wylep spód foremki połową ciasta (powinno się łatwo lepić), a następnie piecz spód w piekarniku przez 20 minut (185 stopni).
  • Wyjmij foremkę ze spodem z piekarnika po 20 minutach i chwilę go ostudź.
  • Po ostudzeniu (nie musi być zupełnie zimne) wyłóż na spód truskawki, posyp truskawki cukrem waniliowym i przyprósz resztą kruszonki.
  • Piecz przez 40 minut w 185 stopniach (aż do zarumienienia kruszonki).

CIASTO KRUSZONE Z OWOCAMI GOTOWE ♥♥♥

Zapraszam do odwiedzenia strony promującej moją książkę „Tożsamość wroga” – KLIK

książka młodzieżowaciasto kruszone

 

 

ciasto kruszone

ciasto kruszone

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.