Ciasto francuskie z owocami. Trzy przepisy.

ciasto francuskie z owocami

Przynajmniej raz w tygodniu, najczęściej w niedziele przygotowuje coś słodkiego. Jak nie mam czasu, to robię jakiś deser z kupnego ciasta francuskiego i owoców. Zrobienie takich owocowych ciastek zajęło mi niecałe pół godziny, wliczając w to przerwy na podglądanie meczu tenisowego Agnieszki Radwańskiej.

Głównym składnikiem tych ciasteczek jest oczywiście ciasto francuskie. Ja kupuję już gotowe, ale jeśli ktoś lubi domowe, to można je zrobić samemu. Dzisiaj wykorzystałam gruszkę, jabłka i brzoskwinię, czyli te owoce, które  miałam pod ręką. Równie dobrze można wykorzystać inne ulubione owoce np. truskawki, borówki, jagody, morele i t.d.

Ciastko francuskie z owocami

Z gruszką, jabłkiem i brzoskwinią

Składniki:

  1. Ciasto francuskie np. firmy Henglein
  2. Owoce: gruszka, pół jabłka, brzoskwinia
  3. Miód
  4. Cynamon
  5. Opcjonalnie biały serek np. ricotta

Przygotowanie:

CIASTKO FRANCUSKIE Z JABŁKAMI

ciasto francuskie z owocami

Pokrój pół jabłka na małe kawałki. Posyp cynamonem i cukrem. Z ciasta francuskiego uformuj koszyczek, a następnie do koszyczka włóż kawałki jabłka. Wytnij małe paski z ciasta i ułóż je na jabłkach. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż do uzyskania złocistego koloru, czyli tak około 10-15 minut.

CIASTKO FRANCUSKIE Z GRUSZKĄ

ciasto francuskie z owocami

Gruszkę przekrój na pół i wytnij z niej paski. Następnie do środka (po wyciętych paskach) nałóż miód. Możesz posmarować miodem całą gruszkę.

Z zimnego ciasta francuskiego wykrój dowolny kształt (ja wykroiłam kształt gruszki) i ułóż na nim gruszkę. Ciasto delikatnie posmaruj roztrzepanym  jajkiem. Brzegi lekko sklej.

Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż do uzyskania złocistego koloru, czyli tak około 10-15 minut.ciastko francuskie z owocami

CIASTKO FRANCUSKIE Z BRZOSKWINIĄ

ciastko francuskie z brzoskwinią

Brzoskwinie przekrój na pół i wytnij z niej paski. Do środka nałóż trochę miodu albo białego serka np. ricotta. Posmaruj miodem brzoskwinię.

Z ciasta francuskiego wykrój kwadrat i ułóż na nich połówkę brzoskwini. Ciasto posmaruj jajkiem, a brzegi sklej.

Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż do uzyskania złocistego koloru, czyli tak około 10-15 minut.

Smacznego ♥

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

shares