Ciasto bananowe. Na kruchym spodzie i bez pieczenia.

ciasto bananowe banofee

Oryginalna nazwa tego ciasta bananowego to banoffee. Jest to angielski deser zrobiony z bananów, kremu, toffi i ciasteczkowo -maślanego spodu. Banoffee jest połączeniem angielskich słów banana and toffee. Po raz pierwszy podano ten deser w restauracji The Hungry Monk w 1971 i od tamtego czasu ciasto bananowe popularne jest na całym świecie. No właśnie, na całym świecie…. Moja przyjaciółka (która robiła to ciasto) po raz pierwszy spotkała się z nim podczas wakacji w Grecji i od tamtego czasu jest jego wielką fanką. Zresztą naprawdę trudno jest nie być fanem. Bo w końcu co tutaj nie lubić? Kruchy, ciasteczkowy spód, słodką masę, banany, czy może pyszny śmietankowy krem? Spróbujcie sami…




Ciasto bananowe. Bez pieczenia.

ciasto bananoweCzas przygotowania: około godziny

Poziom trudności: średni

Składniki:

  • kruche ciasteczka np. Digestive, owsiane, herbatniki – około 250 gr
  • masło – około 100 gr
  • puszka masy kajmakowej albo krówkowej – około 400 gr
  • dwa, trzy duże banany
  • 400 ml śmietany kremówki 30-36 %
  • łyżka cukru pudru

ciasto bananowe

ciasto bananowe

Przygotowanie:

  • Pokrusz ciastka i włóż je do blendera. Dodaj rozpuszczone masło (100 gr) i zblednuj na masę o konsystencji mokrego piasku.
  • Ciasteczkową masę wyłóż formę do tarty (albo tortownicę) i włóż na 30 minut do lodówki. Masę trzeba wręcz wgnieść w tortownicę, aby się nie kruszyła. Formę można wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Po wyjęciu z lodówki formy, wyłóż na dno masę kajmakową i dobrze rozprowadź.
  • Banany obierz i pokrój w plastry. Plasterki banana ułóż na masie.  Banany możesz skropić sokiem z cytryny (aby nie straciły  za szybko koloru).
  • Ubij na sztywno schłodzoną śmietanę i wymieszaj z łyżką cukru pudru.  Śmietanę wyłóż na banany.
  • Całość posyp odrobiną kakao albo startą czekoladą.
  • Ciasto trzymaj w lodówce.

Ciasto bananowe gotowe.

ZOBACZ PRZEPISY NA INNE DESERY!!

Smacznego !! ♥

Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku:

ciasto bananowe

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

shares