Chałka. Pyszna i prosta w przygotowaniu.

przepis na chałkę chałka

Przepis na chałkę. Niestety nie jest fit, ale jest banalnie prosta w przygotowaniu i przede wszystkim  jest pyszna i zasmakuje każdemu.

przepis na chałkę chałkaPRZEPIS NA CHAŁKĘ

Składniki na chałkę:

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki cukru
  • jedna łyżeczka soli
  • 32 g świeżych drożdży
  • 80 g masła
  • 220 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Przygotowanie chałkę:

  • Mąkę przesiej do miski. Dodaj 3 łyżeczki cukru i sól.
  • Drożdże rozpuść w letnim mleku z cukrem. Pozostaw na kilka minut.
  • W garnku rozpuść masło. Dodaj do mąki masło, rozczyn i jedno jajko.
  • Zagnieć ciasto, przykryj ścierką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu ciasto podziel na 6 wałków i zapleć dwa warkocze. Przykryj ponownie i pozostaw do wyrośnięcia około 20 minut.
  • Następnie posmaruj rozbełtanym żółtkiem i piecz około 20-22 minut w 190 stopniach.
  • Możesz posypać chałkę ziarenkami sezamu, makiem lub kruszonką (przepis na kruszonkę znajdziesz TUTAJ – KLIK)

Jedna chałka ma 1343 kcal.

SMACZNEGO !!

Zapraszam na przepis na drożdżówkę – KLIK

przepis na chałkę chałka

przepis na chałkę chałka

przepis na chałkę chałka

przepis na chałkę chałka

przepis na chałkę chałka

przepis na chałkę chałka

 

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

  • Nigdy nie piekłam chałki 🙂 a wcale nie jest taka trudna 😉

  • Uwielbiam chałkę ;))) to jest moja mała rozkosz, którą sobie okazjonalnie serwuję. Przepis jest dość łatwy, na pewno spróbuję zrobić w domu 😀

  • Zuzanna Juchniewicz

    z dobrych 7 lat nie jadłam chałki, oj dziewczyno ale mi narobiłaś teraz chęci na nią… no nie wybaczę 😀