Carbonara w wersji FIT!

spaghetti carbonara fit

Ostatnio robiłam Spaghetti alla Carbonara (KLIK), które w żadnym wypadku nie można było nazwać wersją FIT. Była pyszna, ale na pewno kaloryczna 🙂 Dzisiaj na blogu przepis również na Spaghetti alla Carbonara, ale w mocno odchudzonej, czyli fit wersji. Na szczęście włoskie przysmaki mają to do siebie, że praktycznie zawsze smakują wyśmienicie.

Pamiętajcie, dania z makaronu nie muszą być nudne! ♥

spaghetti carbonara fitSPAGHETTI ALLA CARBONARA – FIT

przepis na około 4 porcje

Składniki na Spaghetti alla Carbonara:

  • 110 g sera cheddar
  • 4 sztuki jaj – sparzone we wrzątku przez około 10 sekund
  • 200 g boczku
  • 100 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie Spaghetti alla Carbonara:

  • Makaron ugotuj al dente.
  • Do miski wbij jajka i wymieszaj. Dodaj pokrojony w kostkę ser, posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
  • Boczek pokrój na małą kosteczkę. Wrzuć go na patelnię i smaż kilka minut. Dodaj drobno posiekany czosnek. Do boczku dodaj makaron. Następnie wlej jajka z serem i mieszaj krótko – tak aby jajka nie zdążyły się zbytnio ściąć.
  • Zdejmij patelnię z ognia i dodaj jogurt, intensywnie mieszając.

Kaloryczność jednej porcji to około 500-550 kcal.

Spaghetti przygotowała dietetyk i psychodietetyk Dominika Beneturska

Przepis na inne dania z makaronem znajdziesz tutaj – KLIK

Szczególnie polecam zapiekany makaron z serami – KLIK

spaghetti carbonara fit

spaghetti carbonara fit

spaghetti carbonara fit

spaghetti carbonara fit

spaghetti carbonara fit

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.