Bułki drożdżowe. Słodkie.

bułki drożdżowe

Bułki drożdżowe to smakołyk, który mama kilka lat temu przygotowywała regularnie. Ostatnio, wygrzebała stary przepis na bułki i postanowiła je ponownie przygotować. Ja tym razem byłam głównie obserwatorem i wyrabiaczem ciasta. Oczywiście w przepisie są drożdże. Mam nadzieję, że dostaniecie je w sklepie (ostatnio nawet z drożdżami jest krucho przez całą tą sytuację z wirusem). A jak nie to przepis na te słodkie bułki drożdżowe poczeka sobie na lepsze czasy 🙂

Bułki są lekkie i dość przyjemne do formowania. Można je jeść bez żadnych dodatków albo, jeśli ktoś tak woli, z masłem czy powidłami. Uwaga! Znikają bardzo szybko. My przygotowałyśmy aż trzy blaszki, a po koniec następnego dnia nie było już ani jednej bułki.

BUŁKI DROŻDŻOWE

bułki drożdżowe

Składniki na około 40 bułek:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 6 dkg drożdży świeżych
  • pół litra mleka
  • 20 dkg cukru
  • 15 dkg margaryny
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • opcjonalnie skórka pomarańczowa i mak

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać do miski. Trochę posolić.
  • Drożdże rozetrzeć w garnuszku z łyżką cukru.
  • Mleko podgrzać. Roztarte drożdże umieścić w ciepłym mleku. Dodać 3 łyżki mąki. Wymieszać wszystko i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Żółtka i jajka rozetrzeć z cukrem na puszystą, jednolitą masę.
  • Margarynę stopić.
  • Rozczyn drożdży wlać do miski z mąką, dolej rozbełtane jajka z cukrem.
  • Masę wyrobić starannie ręką.
  • Gdy ciasto będzie miało gładką powierzchnię, wlewać stopniowo roztopioną margarynę. Wyrobić ciasto. W tym momencie można dodać skórkę pomarańczową.
  • Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • Teraz należy z ciasta uformować bułeczki. Wyrobić małe okrągłe bułeczki, które potem smarujemy z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Można posypać makiem.
  • Bułeczki układamy w pewnej odległości od siebie (jeszcze wyrosną) na posmarowanej tłuszczem blaszce.
  • Piec około 15-20 minut w 180 stopniach (termoobieg).

BUŁKI DROŻDŻOWE GOTOWE!!

bułki drożdżowe

Lubisz to? Podziel się z innymi :)

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.