Awokado jako superfood. Dlaczego warto go jeść?

awokado właściwości

Ostatnio modne stało się słowo SuperFoods, czyli superJedzenie, superProdukt, czy superŻywność. Chodzi mniej więcej o to, że produkty, które należą do grupy SuperFoods są nieprzetworzone i cechują się bardzo wysoką wartością zdrowotną. Przede wszystkim zawierają ważne dla człowieka składniki odżywcze w takiej ilości, że mają korzystny wpływ na nasz organizm. Za taki SuperFood uważane jest właśnie awokado…

Awokado jest egzotycznym owocem i pochodzi z rejonów Ameryki Południowej i Środkowej. Wykorzystuje się go głównie w kuchni, ale też w kosmetyce. W niektórych krajach mówią o awokado „gruszka aligatora”, ze względu na swój kształt i ciemną, zieloną skórkę, która dodatkowo jest pomarszczona.

awokado właściwości

Niektórzy twierdzą, że awokado nie ma smaku, a jeszcze inni, że ma smak maślany. Awokado ma dość dużo kalorii jak na owoc, ale są to „dobre” kalorie. Wartość energetyczna awokado to około 160 kcal na 100 gr (owocu jadalnego, bez pestki). 20%-30% awokado to tłuszcze. Ale uwaga! To dobrze, że awokado zawiera w sobie tłuszcze, ponieważ są to tłuszcze korzystne dla zdrowia. Owoc ten ma w swoim składzie kwas oleinowy – kwas tłuszczowy jednonienasycony. Dzięki zawartości tego kwasu awokado obniża stężenie złego cholesterol (LDL). Ale to nie wszystkie właściwości zdrowotne awokado…

Awokado zawiera w sobie kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminę E, a ich połączenie zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera. Poza tym goszczą tam: witamina A, witaminy z grupy B, fitosterole, kwas foliowy, luteina, karotenoidy, potas oraz magnez. To właśnie dzięki kwasom tłuszczowym nienasyconym, witaminie E, potasowi oraz karotenoidom awokado może działać przeciwnowotworowo, zwłaszcza jeśli chodzi o raka prostaty, jak również sprawia, że ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego jest mniejsze oraz obniża ryzyko wystąpienia plamki ocznej.  Warto tutaj wspomnieć o kobietach w ciąży  – awokado jest źródłem kwasu foliowego, który dobrze wpływa na rozwój nerwowy płodu. Co ciekawe awokado jest jednym z nielicznych produktów naturalnych , które zawierają sporą ilość glutationu – glutation jest jednym z najważniejszych antyoksydantów i działa przeciwstarzeniowo. Dodatkowo duża zawartość rozpuszczalnego błonnika w awokado pomaga zapobiegać skokom poziomu cukru we krwi. Nie należy też zapominać o oczach – awokado ma w sobie sporo luteiny, antyoksydantu, który ma wielkie znaczenia dla zdrowia naszych oczu.

Jak więc widać właściwości awokado są naprawdę imponujące, jestem pewna, że nie wymieniałam tutaj wszystkich. Niekiedy jednak nie bardzo wiadomo jak się za takie awokado zabrać…

Jak jeść awokado?

Przede wszystkim warto wiedzieć, że bardzo często w sklepach sprzedają niedojrzałe awokado. Niedojrzałe awokado ma jasną, napiętą skórą. Takie awokado oczywiście nie nadaje się do jedzenia. Awokado w takim przypadku musi „odczekać” w naszym domu około 3-5 dni w temperaturze pokojowej, aż skóra stanie ciemnozielona i pomarszczona. Aby szybciej dojrzało warto włożyć go do papierowej torby wraz z bananem – banan zawiera w sobie etylen, który sprawia, że owoce szybciej dojrzewają.

Aby dobrać się do awokado natnij owoc wzdłuż – nacinaj aż nóż zatrzyma się pestce. Następnie chwyć awokado po każdej ze stron i przekręć połowy w przeciwnym kierunku. Ostatnim etapem jest usunięcie pestki – powinna z łatwością dać się usunąć, ale jeśli macie z nią problem można wbić w nią nóż i w ten sposób ją wyciągnąć. Poniżej krótka instrukcja:

 

Przykładowe przepisy z awokado znajdziesz pod tym linkiem!




A jeśli awokado totalnie Ci nie smakuje, można zawsze zrobić z niej maseczkę, którą należy nałożyć na twarz 🙂

Jak zrobić nawilżająco-odżywczą maseczkę z awokado?

Potrzebujesz:

  • Awokado
  • Miód
  • Oliwę z oliwek
  • Sok z cytryny

Przygotowanie:

  •  Dojrzały owoc obierz ze skóry i rozgnieć go widelcem.
  • Dodaj do niego łyżkę miodu i łyżkę oliwy z oliwek, a na koniec kilka kropel soku z cytryny. Wymieszaj.
  • Tak przygotowaną maseczkę nałóż na twarz i trzymaj około 15 minut.
  • Spłucz ciepłą wodą.

 

Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku:

 

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

shares