A na obiad mięsno – warzywna zapiekanka z makaronu!

makaron-zapiekany

Zapiekanka z makaronu zyskuje coraz większą popularność. Nie dziwię się, że tak chętnie jest podawana na obiad. W końcu zapiekanki makaronowe są szybkie w przygotowaniu, pyszne, proste do zrobienia i można się nią najeść na wiele godzin. Z zapiekankami można eksperymentować do woli, a dodawane składniki w zasadzie zależą tylko od indywidualnych preferencji. Ja lubię mieszać różne rodzaje warzyw i mięs. W tym przepisie użyłam przede wszystkim różyczki brokuła, marchewki, mięso mielone i kiełbasę. Początkowo wydawało mi się, że połączenie mięsa mielonego i kiełbasy jest trochę dziwne, ale smak zapiekanki był idealny.

Zapiekankę trudno zepsuć, a proporcje nie są sztywne i składniki można zamieniać na inne. Nawet jak ją się trochę przypiecze to nic nie szkodzi, i tak się nią najemy 😉 Ja lubię to tego typu zapiekanek używać mrożonych warzyw, bo jest po prostu szybciej.

ZAPIEKANKA Z MAKARONU

zapiekanka z makaronem

Składniki dla 4 osób (proporcje składników można zmieniać, w zależności od preferencji):

Do tych proporcji użyłam dwóch naczyń żaroodpornych średniej wielkości

  • pół opakowania makaronu
  • jedna mrożona paczka warzyw – u mnie brokuły i marchewka
  • jedna duża czerwona cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • 500 gr mięsa mielonego
  • jedna laska ulubionej kiełbasy
  • opakowanie śmietanki słodkiej 30 %
  • jajko
  • około 20 gr żółtego sera
  • sól, pieprz, zioła

zapiekanka z makaronemzapiekanka z makaronem

zapiekanka z makaronemPrzygotowanie:

  • Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
  • Usmaż mięso mielone i pokrój ma małe kawałki kiełbasę.
  • Cebulę pokrój ma małe kawałki i zeszklij na patelni.
  • Mieszankę warzywną ugotuj albo usmaż (w zależności od instrukcji na opakowaniu).
  • Makaron, mięso mielone, kiełbasę, cebulę i mieszankę umieść w żaroodpornym naczyniu i wymieszaj.
  • Do małego naczynia wlej całą śmietankę, dodaj do niej całe jajko, dwa ząbki czosnku (wyciśnięte przez praskę), sól, pieprz i zioła. Ilość przypraw według uznania. Wszystko wymieszaj. Taką doprawioną śmietanką zalej warzywa i mięso, po czym znowu wszystko wymieszaj.
  • Na koniec posyp wierzch startym serem. Naczynie żaroodporne nakryj przykrywką. Jeśli nie masz przykrywki użyj folii aluminiowej.
  • Piecz w piekarniku przez 25 minut przy 180 stopniach Celsjusza.

Smacznego ♥

zapiekanka z makaronemZapraszam na Facebooku. Zawsze aktualne przepisy.

 

Izabela Misztal

Kucharka - amatorka, ale szef kuchni na tej stronie. Wielbicielka jedzenia, która ma nadzieję spróbować chociaż raz w życiu wszystkich potraw świata.

  • Zapiekanki makaronowe są świetne 😉 Bardzo smaczna propozycja 🙂

shares